Blog

Sæt i gang, hr. udenrigsminister!

Der var masser af forklaringer, da udenrigsminister Kristian Jensen i Folketinget i går blev bedt om at redegøre for forhandlingerne om en aftale med EU om politisamarbejdet Europol.
Kristian Jensen annoncerede, at de slet ikke skrider fremad. Danmark kan skam ikke kan søge om sådan en aftale, før EU-parlamentet har godkendt den nye reform af Europol, lød det blandt andet.
Regeringsansvar handler i denne situation om at respektere, at danskerne sagde nej i december, og komme i gang med at (...)

Blog

Danskerne bør også stemme om EU-medlemskab

Det EU, vi kender i dag, er langt fra det EF, som danskerne stemte om i 1972. Det er på tide, at befolkningen bliver spurgt igen, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.

Blog

Nyt TTIP-leak afslører alvorlige angreb på demokratiet

Et nyt lækket dokument viser, at EU er parat til at love USA og erhvervslivet afgørende indflydelse på al fremtidig lovgivning, når handelsaftalen TTIP er underskrevet. Det må ikke ske!

Blog

En flad fornemmelse

Lige siden EU-domstolen gav fagbevægelsen en mavepuster med Laval-dommen i 2007, har der været rejst et krav om at få ændret udstationeringsreglerne.
Dommen slog hul på ideen om, at vi selv bestemmer over vores arbejdsmarked og at vi kan kræve lige vilkår for alle medarbejdere. Pludselig måtte fagbevægelsen, og samfundet, ikke kræve samme vilkår for udstationerede ansatte i Danmark som til danske arbejdere. Det har ført til en nedadgående spiral med pres på løn og arbejdsvilkår. Med andre ord social (...)

Blog

I Storbritannien stemmer de progressive også nej

Hvordan skal man dog orientere sig i den britiske debat om EU-medlemskabet? På mange måder kan man godt få indtryk af, at debatten alene foregår imellem forskellige temmeligt højreorienterede grupper, der alle virker noget forskrækkede over andre mennesker.
Vi skal turde sige højt, at briterne trygt kan stemme nej og at vi bakker dem op.
Jeg er allerede stødt på flere, som synes det er svært at heppe på/støtte/bakke op eller i det hele taget at dele holdninger med den britiske nej-side. Heldigvis er (...)

Blog

CETA – handelsaftalen, der baner vejen for TTIP

I efteråret blev Canada og EU enige om en såkaldt frihandelsaftale, som skal bane vejen for øget handel, men som også risikerer at underminere vores demokratiske muligheder for at beskytte f.eks. forbrugerne, miljøet og arbejdstagerne.
Problemet med ISDS er, at man giver virksomheder ret til at anlægge sag mod lande, som på en eller anden måde begrænser virksomhedens fremtidige indtjening.
Der opstod dog et problem, da EU-kommissionen følte sig presset til at lytte bare en anelse til borgernes (...)

Blog

Mere militær hjælper ikke flygtningene

I denne uge udkom Amnesty Internationals årsrapport, blandt andet med en skarp kritik af EU’s flygtningepolitik. “EU, verdens rigeste politiske samling, har ikke formået at lave et sammenhængende og humant svar på denne udfordring, som respekterer menneskerettighederne,” skriver organisationen.
Det er en velbegrundet kritik!
Mennesker, der flygter fra krig, har ret til at søge beskyttelse, også i EU. Alligevel glimrer EU med en total mangel på en holdbar og solidarisk tilgang til (...)

Blog

Endnu en forspildt chance

Det er over 40 år siden, vi blev meldt ind, og siden har EF ændret sig radikalt til det EU vi kender i dag. Derfor er kravet også simpelt: Giv os den folkeafstemning om EU-medlemskabet nu!

Blog

Kan EU demokratiseres indefra?

Jeg er enig med Alternativet og Varoufakis i at der er alvorlige problemer med demokratiet i EU. Men vi er uenige om løsningen.

Blog

Lad os gribe chancen!

Forhandlingerne om en ny EU-medlemsaftale med Storbritannien er en unik chance for at sætte de grundlæggende EU-strukturer til debat. Lad os gribe den.

Blog

TiSA er ikke underskrevet endnu!

Frihandelsaftalen TiSA vil betyde social dumping, indskrænket demokrati og løbske liberaliseringer. Men sidste uges delsejre viser, at pres fra neden virker.

Blog

Bag EU’s lukkede døre

Når jeg til daglig bevæger mig rundt i EU-parlamentets lange gange, tænker jeg tit på, hvad der foregår bagved de lukkede døre.
Det kan ofte være svært at finde ud af, da hemmelighedskræmmeri er det nærmeste, EU-systemet kommer på en nationalsport.
Borgerne i EU har ret til indblik i, hvad der foregår bag de lukkede døre. I den forgangne uge blev EU’s top slæbt for retten i en sag om netop hemmelighedskræmmeri. EU-kommissionen har nemlig nægtet at udlevere en række potentielt belastende dokumenter til (...)

Blog

Var der nogen der sagde hykleri?

I EU slår man hårdt ned på forsøg på at føre en anden økonomisk politik, men trækker på skuldrene af menneskerettighedskrænkelser og konventionsbrud. EU hjælper rige folk og store virksomheder, ikke mennesker på flugt.

Blog

Om Alternativet og virkelige alternativer

Når man ved, hvilke interesser EU er skabt for at tjene, virker Varoufakis og Alternativets illusioner om at forandre EU indefra i bedste fald formålsløse. Vi skal turde drømme større end det.

Blog

Nedskæringspolitikken virker (stadig) ikke

Nye tal for den græske økonomi viser, at det stadig går den modsatte vej. Der er åbenlyst brug for en anden politik og et opgør med EU og Euroen.

Blog

Nejet skal respekteres

For en uge siden sejrede demokratiet. Det var helt fantastisk, at det blev et nej til tilvalgsordningen og en afskaffelse af retsforbeholdet i folkeafstemningen den 3. december.
Vi vandt på trods af en massiv skræmmekampagne fra ja-siden, og på trods af, at vi på nej-siden havde færre ressourcer. Vi havde også langt lavere støtte til nejet i meningsmålingerne, da datoen for folkeafstemningen blev udskrevet, og vi havde heller ikke adgang til de samme informationer – for SR-regeringen havde brugt (...)

Blog

Invitationen der blev væk

I disse dage kæmpes en stor kamp om at fortolke og forstå afstemningen i torsdags. Lars Løkke har indkaldt Folketingets partier til drøftelser om, hvad der nu skal ske. Desværre blev vores invitation vist væk i posten, så jeg sender hermed nogle af vores vigtigste input.
Som flere allerede har understreget, så er der ingen tvivl om, at der var mange forskellige grunde til, at folk stemte nej i torsdags. Det var også mange forskellige mennesker i forskellige livssituationer. Der er derfor næppe (...)

Blog

Samarbejdet fortsætter, uanset hvad I stemmer

Ingen lande ønsker, at Danmark bliver paradis for kriminelle.

Blog

Husker du år 2000, Euroafstemningen og Nyrup?

Den 28. september 2000 sagde 53,2 % af danskerne endnu en gang ”pænt nej tak” til dansk deltagelse i Euroen. Selv var jeg for ung til, at stemme men gammel nok til at huske debatten.

Blog

Smøg ærmerne op, nu starter valgkampen

Der er en måned til, at vi skal stemme om hvorvidt EU skal have mere magt over den politik, der bliver ført i Danmark. Det skal de selvfølgelig ikke, og det tror jeg, at mange Modkraft-læsere er enige i.
Det er Ja-partierne desværre ikke. Derfor kører de pt. på med en skræmmekampagne, der minder uhyggeligt meget om den vi oplevede op til Euro-afstemningen i 2000. Det endte som bekendt med et nej, og et hurtigt blik udover Europa bekræfter os i, at det var den helt rigtige beslutning.
For et ja VIL (...)

Blog

Holger og konen bør også stemme nej til retsforbeholdet

“Nej-siden forsøger at argumentere med, at et ja giver mere magt til EU. Men giver det virkelig mere magt til EU, at voldsramte kvinder får større tryghed? At det bliver nemmere at bekæmpe børneporno, kvindehandel og narkokriminalitet? At virksomhederne får nemmere ved at inddrive gæld? Det er svært at se.”

Blog

EU-Parlamentet stemmer imod strejkeretten

Et lønmodtager-fjendtligt flertal i EU-Parlamentet står med et stort forklaringsproblem. I dag valgte et sådant flertal i beskæftigelsesudvalget nemlig at stemme imod en sikring af strejkeretten i europæiske havne og dermed sikre en fundamental rettighed for europæiske havnearbejdere.
Det er nu tredje gang EU-Kommissionen forsøger at indføre ny lovgivning, som skal regulere havnene i EU’s medlemslande med henblik på at øge markedsadgangen til havnene.
To gange før har EU-Parlamentet afvist (...)

Blog

Forbeholdet giver os mulighed for at hjælpe flygtninge

Af Rina Ronja Kari, medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU og Lave K. Broch, 1. suppleant til EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
Det påstås alt for ofte i debatten om retsforbeholdet, at Danmark på grund af vores retsforbehold ikke kan tage en andel af de flygtninge, som EU-landene vil forsøge at fordele mellem sig.
Det passer bare ikke.
Retsforbeholdet giver os frihed til selv at bestemme, hvilken retspolitik og asyl- og udlændingepolitik der skal føres i Danmark.
Det (...)

Blog

EU’s retssystem har allerede spillet fallit

Af Kit Aastrup
Den nuværende flygtningekrise viser med al tydelighed, at EU på det retslige område slet ikke fungerer. De enkelte lande er vidt forskellige, og har også meget forskellig økonomisk formåen.
Flere lande retter sig ganske enkelt ikke efter de regler, der er blevet aftalt.
Flygtninge fra Mellemøsten og Afrika, der kommer til Italien og Grækenland, har i flere år skyndt sig videre, fordi landende ikke yder dem nogen hjælp, og derfor forsøger de at komme videre med det samme.
Ungarn vil (...)

Blog

Alternativet er mere åbenhed og demokrati

Der er et klart alternativ til at afskaffe retsforbeholdet den 3. december. Alternativet er åbenhed, demokrati og selvbestemmelse. Det garanterer en ny alliance med Folkebevægelsen mod EU i spidsen.

|